Blog

5 причини, поради които косата Ви се наелектризира постоянно

5 причини, поради които косата Ви се наелектризира постоянно

Омръзнало ли ви е да се опитвате да опитомите наелектризираната си коса? Не сте сами! Много жени са принудени ежедневно да се борят с хвърчащите краища на косата си, а това е една изтощителна (и изглеждаща безкрайно) битка… Но преди да започнете да се борите с неопитомената си коса отново и отново, първо разберете какво кара косата Ви да се наелектризира. Ние сме тук за да ви помогнем с тази не лесна задача и разкриваме 5 потенциални причини за непокорната ви коса – плюс полезни съвети, които ще ви помогнат да имате гладка и стилизирана коса веднъж завинаги.

Наелектризирана коса – кои са причините?

Преди да разберете какво може би кара косата ви да се наелектризира, е добре да знаете коя е основната причина. Наелектризирането възниква поради липса на хидратация на косата. Това кара косъмчетата да търсят влага във въздуха, поради което влажното време често влошава нещата. В допълнение на климатичните условия и липсата на влага в косата, има редица фактори които могат да оставят косата ви все по-склонна към наелектризиране. Вижте кои са те:

  1. Миете косата си с прекалено гореща вода

Горещия душ по време на баня може би е много релаксиращ, но определено не правите услуга на косата си (и на кожата си, също). Миенето на косата с много топла вода може да отнеме натуралните масла, които се съдържат в структурата й и я поддържат хидратирана и блестяща. След като вече знаете, че дехидратираната коса е склонна към наелектризиране, би било мъдро да избягвате всяко нещо, което би могло да премахне натуралните масла, от които косата ви отчаяно се нуждае.

Какво трябва да направите: Започнете да миете косата си с по-хладка вода и се опитайте да си вземете по-кратък душ. Косата Ви ще ви бъде благодарна по-късно!

  1. Оформяте прическата си с преси и маши всеки ден

Съжаляваме, че ние сме тези, които трябва да ви го кажат, но ежедневното третиране на косата с топлинни уреди сериозно уврежда косата, изсушава я и води до наелектризиране.

Какво трябва да направите: Без значение дали използвате сешоар, маша или преса, определено трябва да ги изхвърлите от арсенала си с пособия са оформяне на прическа или най-малкото да сведете употребата им до минимум. Винаги използвайте уредите с минимална настройка на градусите и  нанасяйте продукт предпазващ от топлинна обработка преди да започнете стилизирането на косата.

  1. Миете косата си всеки ден

Не е тайна, че сулфатните шампоани могат сериозно да увредят баланса на косата ви, правейки я суха, чуплива и наелектризирана. Също така, не забравяйте, че формулите на всички шампоани са различни и е много вероятно вие да сте избрали продукт, който изсушава косата ви прекалено много.

Какво трябва да направите: Вместо да миете косата си всеки ден започнете да се придържате към график, в който миете косата си 2-3 пъти седмично, в зависимост от типа на косата ви. Изберете хидратиращ шампоан и балсам, който да овлажни косата допълнително и да предотврати наелектризирането. Допълнителната хидратация може да помогне при уплътняването на всяко косъмче, така че косата да стане по-малко поддатлива на наелектризиране.

  1. Връхчетата на косата ви са увредени

Имате крехки, чупливи и заплитащи се краища на косата? Увредената коса е изключително склонна към наелектризиране. Плюс това, колкото по-дълго време не се погрижите за увредените краища, толкова по-вероятно е косата да започне да се уврежда още повече по дължината нагоре.

Какво трябва да направите: Подстригвайте връхчетата на косата си на всеки 4-6 месеца за да може постоянно да я поддържате в нейната най-добра форма. Започнете да използвате масло или серум за краищата на косата.

 

  1. Подсушавате косата си с прекалено груба кърпа

Подсушаването на косата след баня с кърпя, която има прекалено релефна повърхност може да дехидратира косата, което отново води до наелектризиране. Ако косата ви е къдрава, това подсушаване може да деформира естествената форма на къдриците ви.

Какво трябва да направите: Купете си микрофибърна кърпа, с която да подсушавате косата си. Това ще намали наелектризирането и ще намали увреждането на косата причинено от неправилно изсушаване.

Докато се приспособявате към навиците, които ще ви помогнат да поддържате косата си по-здрава, искаме да ви кажем, че никой не е имунизиран срещу „лошите дни на косата“, затова не се притеснявайте ако не винаги тя е в перфектна форма и вид.

В дни, когато влажността на въздуха е много висока, хванете косата си на опашка или си направете плитка, за да предотвратите наелектризирането й. Леките стилизиращи продукти нанесени на влажна коса допълнително уплътняват косата, хидратират я и я предпазват от наелектризиране.

Ако се чудите къде може да намерите най-добрите продукти, с които да се грижите за косата си, можете да разгледате нашите прочути продукти за коса – корейска грижа от Doori. Открийте тайните на Изтока за красива и здрава коса. Всички продукти са насочени срещу борбата с косопада и стимулирането на растежа. 

Разгледайте продуктите ни от категорията маски за коса

Предишен
10 продукта за твоя дълготраен грим
Следващ
Засаждане на дръвчета в Парк Белите Брези в Пловдив: Инициатива по повод Деня на Земята 22.04.2024